B12 Vitamini Eksikliği Nedir Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde yaşlılık döneminde sık görülen bir rahatsızlık olan b12 vitamini eksikliği tedavi edilmediğinde ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasına niçin olmaktadır. B12 vitamini eksikliği nelerdir ve B12 vitamini eksikliği belirtileri nedir mevzuları daha evvel bu rahatsızlığı asla duymamış kişiler tarafınca merak ediliyor. B12 eksikliği hastalığı genellikle hekim kontrollerinde tesadüfen teşhis edilebilmektedir. Tedavi edilmediği zaman sinir hasarı, yorgunluk, unutkanlık, kansızlık ve depresyon şeklinde sorunlar yaratabilmektedir. Erken teşhis edilip takviyeye başladığı vakit kalıcı hasar oluşumunun önüne geçmek olası olabilmektedir.

İçindekiler

B12 Vitamini Nedir?

Kan ve Sinir Sistemi Fonksiyonu İçin Temel Besin

Kobalamin olarak da adlandırılan B12 vitamini, karbonhidratları glikoza dönüştürerek vücudun enerji üretmesine destek sağlar. B vitaminleri suda çözünür, yani vücut onları depolamaz ve gıdalardan emilerek düzenli olarak yenilenmeleri icap eder.

Midedeki hidroklorik asit, B12 vitamini gıdalardaki proteinden ayırır. Oradan, B12 vitamini vücut tarafınca emilir ve mide tarafınca meydana getirilen intrinsik unsur ismi verilen bir protein ile birleştirilir.

Bir şahıs doğal olarak tinsel faktörü yapamazsa, pernisiyoz anemiye haizdir. Bu, diyet takviyelerinden ve tüm besinlerden B12 vitamini emmede güçlük çektikleri demektir.

B12 Vitamini ek olarak sinir sisteminin etken bir biçimde çalışmasına destek sunar. B9 vitamini (folat) ile çalışarak demirin daha iyi çalışmasına yardımcı olur ve vücudun sağlıklı kırmızı kan hücreleri yapmasına yardımcı olur. Folat ve B12 vitamini beraber, ruh hali ve bağışıklık fonksiyonuna yardımcı olan bir bileşik olan S-adenosilmetiyonin (SAMe) üretmek için çalışır.

Sağlık yararları

B12 vitamininin birçok esenlik yararı vardır. Hafıza, ruh hali, sinir sistemi, demir seviyeleri, kalp sağlığı, saç, tırnak, cilt ve çok daha fazlasına destek olduğu tanınmaktadır.

Kan Sağlığı

B12 vitamini, vücudun sıhhatli kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olan mühim bir faktördür. Vücut yetersiz olduğunda ve düşük B12 vitamini seviyelerine sahip olduğunda, bu, kırmızı kan hücrelerinin yanlış halde gelişmesine niçin olabilir.

Kırmızı kan hücreleri büyür ve şekil olarak düzensiz hale gelir. Bu, kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinden kan dolaşımına geçmesini önler. Megaloblastik anemiye bu halde neden olur.

Vücudunuzda organlarınıza oksijen verecek kadar kırmızı kan hücresi olmadığı için anemi zayıflığa, yorgunluğa ve öteki rahatsızlıklara niçin olabilir.

Beyin Sağlığı

Araştırmalar, B12 vitamininin beyin ve sinir sistemi işlevine, hafızaya yardımcı olabileceğini, ruh halini artırdığını ve depresyona destek olabileceğini gösteriyor. Araştırmalar, hastaların ve depresyonlu genel popülasyonun çalışmalarının hem düşük folat bununla birlikte düşük B12 vitamini ihtiva ettiği sonucuna varmıştır.  Diğer çalışmalar, B12 vitamini eksikliğinin sıska hafızaya yol açtığını göstermiştir.

Cilt Sağlığı

B12 vitamininin cilde, saça ve tırnaklara destek olduğu tanınmaktadır. Vitamin eksikliği, renksiz lekelere, cilt hiperpigmentasyonuna, vitiligo’ya, saç büyümesinin azalmasına ve daha fazlasına neden olur.

Kalp sağlığı

Çalışmalar, B12 vitamininin kandaki homosistein seviyelerini düşürdüğünün bilindiğini göstermiştir. Bu, kalp hastalığındaki artışla ahenkli bir amino asittir. 5 Araştırmacılar, mütevazı bir halde yüksek homosistein seviyelerine haiz kişilerin daha yüksek kalp krizi ve felç oranlarına sahip bulunduğunu buldular.

B12 Vitamini Eksikliği Nedir?

B12 vitamini eksikligi nelerdir emareleri nedir 1B12 vitamini eksikliği, çocuklarda ve yetişkinlerde nispeten yaygın bir durumdur. Düşük rejim alımının yanı sıra, B12 vitamini eksikliğine neden olabilecek öteki faktörler içinde gastrik bypass ameliyatı ve gastrointestinal (GI) malabsorpsiyon ile ilişkili hastalıklar bulunur.

B12 vitamini eksikliğinin teşhisi zor olabilir zira yorgunluk, kas güçsüzlüğü ve bilişsel zorluklar gibi öteki sıhhat durumlarını öykünmek eden çok sayıda semptom vardır.

Tedavi genellikle B12 vitamini takviyesi almayı ya da vitamini enjeksiyon kanalıyla almayı gerektirir. Sizi B12 vitamini eksikliğine yatkın hale getiren bir hastalığınız var ise, tıbbi nedeni yönetmek de önemlidir.

B12 Vitamini, vücudunuzun muntazam emek vermesi için lüzumlu olan temel bir besindir. Bu suda çözünür besin hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.

B12 eksikliğinin genel hatlarıyla beslenmeden kaynaklandığı sürekli olarak dile getirilse de bu hastalığın başka sebepleri de olabilmektedir. İlgili vitaminin eksikliği önlenmediği vakit şahıs nüzul olma riski ile karşı karşıyadır. Bu yüzden durumu ciddiye almalı ve hastalıkla savaşım etmek için doktora gidilmelidir.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

B12 vitamininin vücutta oynadığı karmaşa ve geniş rol sebebiyle, birçok potansiyel semptom vardır.

Birçok semptom, B12 vitamini ile ilişkili dört ana kategoriden doğar:

B12 Vitamini Eksikliğinin Komplikasyonu Semptomlar
Anemi (kırmızı kan hücresi bozukluğu) Yorgunluk, baş dönmesi, solukluk ve hızlı kalp atış hızı
Nöropati (sinir dejenerasyonu) Karıncalanma, uyuşma, halsizlik ve denge sorunları
Miyelopati (omurilik bozukluğu) Duyusal sorunlar, uyuşma, karıncalanma
Demans Bilişsel gerileme ve davranış değişiklikleri

B12 vitamini eksikliğinin emareleri şunları ihtiva eder:

  • Aşırı terleme
  • Ağrılı, etli kırmızı dil
  • Ellerde / ayaklarda uyuşma, karıncalanma, ağrı, güçsüzlük
  • Uzuvların sarsılması
  • Hafıza kaybı
  • Kekemelik
  • Apati, hayattaki motivasyonunu kaybetmiş şeklinde duymak
  • Depresyon, huysuzluk
  • Kaygı, sinirlilik, sinirlilik, ajitasyon
  • Anemi
  • Halüsinasyonlar, sanrılar
  • İştah kaybı
  • Karışıklık, yönelim bozukluğu
  • Sırt ağrıları
  • Baş dönmesi
  • Soluk görüş
  • Zayıf mide sindirimi, düşük mide asidi
  • Kadınlarda tane bozuklukları

Vitamin B12 eksikliği belirtileri arasında yorgunluk, çarpıntı, baş ağrısı, soluk darlığı, sinirsel problemler, unutkanlık, kulak çınlaması, el ve ayaklarda karıncalanma, kilo kaybı ve bulanık görme sayılabilir.

Pernisyöz anemi B12 eksikliğinin sebepleri arasında en sık görüleni olmakla birlikte B12 vitamininin yetersiz alımı, aşırı alkol kullanması, kifayetsiz ve dengesiz beslenme, emilim bozuklukları, antiasit ilaç kullanması ve karaciğer hastalıkları bulunmaktadır. Bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşıyorsanız tedbir almak adına alanında uzman olan bir doktora görününüz.

B12 vitamini eksikliğinin semptomları tipik olarak haftalar veya aylar içinde az az gelişir ve genellikle tedavi olmaksızın düzelmez.

B12 Vitamininin Faydaları

Bu vitamin beyniniz ve sinir sisteminiz için gereklidir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu uyarır ve DNA’nın oluşturulmasına ve düzenlenmesine destek sunar. Hücre metabolizması için de gereklidir ve vücutta yağ asitlerinin sentezlenmesinde ve enerji üretiminde mühim rol oynar. Ayrıca vücudunuzun folik asidi etkili bir şekilde emmesine destek sunar.

B12 Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

Risk grupları vejetaryen olanlar, sık rejim yapanlar, yaşlılar ve emilimi engelleyen sorunlardır. B12 vitamini en çok hayvansal gıdalar içerisinde yer aldığından bu hastalığa en çok yakalanma riski olan kişiler et yerine sürekli olarak sebze tüketen kişilerdir. Kırmızı ve balık içerisinde ihtiyacınız olan şeyi karşılayacak düzeyde B12 vitamini yer almaktadır. Bu ürünleri ve türevlerini en az haftada 1 defa tüketmenizde yarar var.

Sağlık uzmanınız size B12 vitamini seviyenizin düşük olduğunu söylerse , bir takviye almanız gerekebilir. Bu bir oral hap, kas içi enjeksiyon veya dil altı tabletler veya pastiller şeklinde olabilir. B12 takviyesinin tüm formları kanınızdaki B12 vitamini seviyelerini artırabilir. Hap şeklinde veya dil altı tablet şeklinde bir takviye almak, her enjeksiyon için doktorunuzu ziyaret etmekten daha uygun olabilir.

Esnek zihin aralığı : günlük 300 – 5000 mcg

B12 Vitamini Eksikliğinin Tehlikeleri

Ciddi eksiklik kalıcı sinir ve beyin hasarına neden olabilir. Ayrıca psikoz , mâni ve bunama riskinizi de artırır. Anemi yaygın bir sorundur ve bununla birlikte nefes darlığı ve düzensiz kalp atışından da mustarip olabilirsiniz. Dahası, bağışıklığınız da bir an için geçerli ve sık enfeksiyonlardan mustaripsiniz.

Tedavi

Vitamin B12 eksikliği oral (ağızdan) veya intramüsküler (IM) vitamin enjeksiyonları ile yönetilebilir. B12 eksikliğinizin nedenleri arasında emilimin azalması varsa, doğrudan vücudunuza emilmesi için bir enjeksiyon yapmanız gerekebilir.

Mümkünse, özellikle cerrahi rezeksiyon yaptırmadıysanız veya bu vitaminin neden düşük olduğunu bilmiyorsanız, B12 eksikliğinin nedeni ele alınmalıdır.

Vitamin eksikliğinizin nedenine bağlı olarak, belirtileriniz düzeldikten sonra bile ömür boyu B12 vitamini takviyesi kullanmaya devam etmeniz gerekebilir. 9

B12 vitamini eksikliğinden kurtulmak zaman alır ve tedavinin ilk birkaç ayında herhangi bir iyileşme görmeyebilirsiniz. İyileştirme kademeli olabilir ve altı ila 12 aya kadar devam edebilir.

B12 Vitamini Nelerde Bulunur?

Hayvanların bağırsaklarında yaşayan mikroorganizmalar tarafından sentezlendiği için bitkisel kaynağı yok denecek kadar azdır. En iyi kaynağı kırmızı et olmakla beraber yumurta, peynir, süt ve deniz ürünlerinde az miktarda bulunmaktadır. Bu hastalık ile mücadele ediyorsanız büyük ihtimalle unutkanlık sorunu yaşıyorsunuzdur. Bu durumun temel sebebi B12 vitamininin beyni beslemesidir. B12 alarak unutkanlığınızın da kısa zaman içerisinde ortadan kalktığını gözlemlemeniz mümkün.

Birçok kişi et ve türevlerinin pahalı olmasından dolayı B12 eksikliği yaşadığını dile getirmektedir. Eğer kırmızı et almakta zorlanıyorsanız daha ucuz bir ürün olan balık yemenizi tavsiye ederiz. Eğer balık yemesini de sevmeyen bir kişiyseniz içerisinde bol miktarda B12 vitamini olan kuruyemişleri tüketmenizde fayda var. Kuruyemiş için bir öneride bulunmamızı isterseniz kesinlikle badem ve ceviz gibi ürünleri tavsiye edebiliriz. Sizlerde B12 hangi besinlerde bulunur konusunda bildiklerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Bazı ürünleri tek başına tüketmeyi sevmiyorsanız içerlerine çeşitli şeyler katarak da tüketebilirsiniz.

B12 vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacak yiyecekler:

  • En sevdiğiniz meyvelerle doldurulmuş tam tahıllı simitin yarısında kahvaltıda süzme peynirin tadını çıkarın.
  • Sade yoğurt, sabah ortası veya öğleden sonra harika bir atıştırmalıktır. Üzerine granola veya tam tahıl gevreği ekleyin.
  • Herhangi bir sade veya aromalı kuvvetlendirilmiş soya içeceği kullanarak bir smoothie yapmayı deneyin. En sevdiğiniz meyveyi ve küçük bir avuç dolusu buzu ekleyin ve karıştırın.
  • Katı bir vejetaryen veya vegan değilseniz, yağsız sığır eti, domuz eti, hindi ve tavuk gibi hayvansal proteinler içeren yemekler ekleyin. Etsiz gitmeye karar verdiyseniz, güçlendirilmiş ürünleri seçtiğinizden emin olun.
  • Vejetaryen veya vegan olmayanları okuyanlar için, diyetinize daha fazla balık dahil etmeye çalışın.
  • Yumurtalar, B12 alımınızı artırmak için günün her saatinde bir yemek veya atıştırmalık için harikadır.

Önerilen günlük B12 vitamini dozu içinde veya biraz üzerinde kalan kişiler için ek kullanımı muhtemelen güvenli olacaktır. Bununla birlikte, özellikle mevcut bir sağlık sorunu olan kişiler ve başka ilaçlar kullananlar için, ek almadan önce bir sağlık uzmanına danışmak her zaman en iyisidir.

Akılda Tutulması Gereken Şeyler

Bu vitamini takviye şeklinde almayı planlıyorsanız, önce doktorunuza danışın. Metformin, proton pompası inhibitörleri ve h2 reseptör agonistleri gibi ilaçlarla etkileşime girebileceğini unutmayın. Bu ilaçları kullanan kişiler bu vitamini emmede sorun yaşayabilir.

Anahtar noktaları

  • B12 vitamini eksikliğinin yaygın nedenleri arasında yetersiz beslenme miktarları (örneğin veganlarda), bozulmuş emilim, yaşa bağlı azalmış asit sekresyonu ve otoimmün metaplastik atrofik gastrit (pernisiyöz anemiye neden olan) bulunur.
  • Eksiklik genellikle megaloblastik anemiye, pozisyon kaybına ve titreşim hissine (erken ortaya çıkar ve ilerler) ve ilerledikçe paranoya, deliryum ve kafa karışıklığına neden olur.
  • Tam kan sayımı yapın ve B12 vitamini ve folat seviyelerini ölçün.B12 vitamini eksikliği olan genç ve orta yaşlı yetişkinlerde bir Schilling testi yapın.
  • Tamamlayıcı B12 vitamini ile tedavi edin.