Stres ve yaşanan olaylar nedeniyle adet aralıklarının kısalması ve uzaması son derece normal bir durumdur. Bu yazımızda adet düzensizliğine iyi gelen 4 bitki hakkında konuşacağız. Adet Düzensizliği, adet döneminizi beklediğiniz günden daha önce görebilir veya adet gecikmesi yaşayabilirsiniz. Adet düzensizliği sık sık oluyorsa bunu tetikleyen etkenler mevcuttur.
Bir kadının adet dönemi ( adet ), aylık döngünün doğal bir parçasıdır. Gün sayısı adet gören kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir geçirdi. Çoğu insan iki ila yedi gün kanar. Premenstrüel semptomlar (PMS) genellikle adetiniz başlamadan 5 ila 11 gün önce başlar. Semptomlarda, adet akışında ve genel süredeki ara sıra dalgalanmalar genellikle endişe kaynağı değildir. Diyet, egzersiz ve stres, vücudunuzun hormon dengesini düzenleyen bezleri etkileyebilir ve bu da aylık dönemlerinizi etkiler.
Yaşam tarzı değişiklikleri, takviyeler ve diğer tedavilerle nasıl dalgalı bir dönem geçirebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
İçindekiler
Diyetinizi inceleyin
Çok az yemek yemek veya doğru besin karışımını almamak hipotalamus, hipofiz ve böbrek üstü bezlerinizi zorlayabilir. Bu bezler vücudunuzun hormon dengesini düzenler ve bu da adetlerinizi etkileyebilir. Nelerden kaçınmanız gerektiğini ve diyetinize neleri dahil etmeniz gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Adet düzensizliğini giderecek 4 bitki
Rahimde bulunan kistler, kullanılan bazı ilaçlar, yeme bozuklukları ve diyabet adet gecikmesinin nedenleri olabilir. Kimi hastalık belirtileri arasında adet düzensizliği görülebilir. Adet düzensizliği yaşıyorsanız sık sık doktor muayenesi olmanız önemlidir. Hiçbir hastalığa bağlı olmayan durumlarda adet düzensizliğine iyi gelen bitkisel adet söktürücü özelliği bulunan bitkilerden faydalanmak faydalıdır.
Adet söktürücü bitkiler
Sizlerle paylaşacağım bitkiler adet kolaylaştırıcı özelliği bulunan ve adet düzensizliğini düzeltmek için kullanılan bitkilerdir. Ancak bu bitkileri adet söktürücü olarak kullanmaya başlamadan önce muhtemel yan tesirleri hakkındaki doktorunuzdan bilgi almak en doğru ve emin metot olacaktır.
Tarçın
Tarçın , vücudunuzdaki diğer hormonları ve adet döngüsünü etkileyebilecek insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
Genellikle yüksek insülin seviyeleri ve düzensiz adetleri olan polikistik over sendromlu (PCOS) kadınlarda tarçın, daha düzenli bir adet döngüsüne neden olabilir .
Tarçın takviyeleri ayrıca ağrılı adet dönemleri olan kadınlarda ağrıyı azaltabilir .
Tarçın takviye olarak kullanıldığında, günde üç kez alınan 500 miligram (mg) dozları yaygın olarak kullanılır.
Zencefil
Bu ısınan bitki, ağrıya neden olan prostaglandin seviyelerini düşürerek krampları hafifletmeye ve adet sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olabilir (ayrıca, genellikle adet öncesi sendromla ilişkili yorgunlukla savaşabilir).
2009’da yayınlanan bir çalışmada, adet dönemlerinin başlangıcından itibaren üç gün boyunca günde dört kez 250 miligram (mg) zencefil kapsülü alan denekler, adet kramplarını tedavi eden çalışma üyelerininkine eşit düzeyde bir ağrı kesici deneyim yaşadılar.
BMC Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ta 2012’de yayınlanan bir başka çalışma, orta veya şiddetli birincil dismenoresi olan 120 kişide zencefil kökü tozu veya bir plasebo kullanımını analiz etti ve zencefil ve plasebo grupları arasında ağrı şiddeti açısından önemli farklılıklar olduğunu buldu.
Adet döneminin başlangıcından iki gün önce zencefil kökü tozu alan ve adet döneminin ilk üç gününe kadar devam edenlerde en kısa ağrı süresi görüldü.
Bu çalışmaların Cochrane incelemesi, kanıt kalitesinin düşük olduğunu, ancak etkinin yönünün tutarlı olduğunu söyledi.
Zencefilin diğer sözde sağlık yararları vardır. Onlara inansanız da inanmasanız da özellikle döneminiz boyunca kendi yatıştırıcı zencefil çayınızı yapmaktan zevk alabilirsiniz.
Rezene
Meyan kökü benzeri tadı ve kereviz benzeri gevrek dokusu olan bir bitki olan rezene, bazı insanlarda adet kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilecek anethole (spazm önleyici etkilere sahip bir bileşik) içerir.
Mevcut araştırma, 2015 yılında İran Hemşirelik ve Ebelik Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan ve rezene ekstraktının (rezene) ve vitagnusun birincil dismenore için ağrı kesici mefenamik asitle karşılaştırıldığında etkilerini inceleyen bir çalışmayı içeriyor .
Çalışmada, hafif ila orta derecede dismenoresi olan 105 kadın, rezene özü, vitex özü, mefenamik asit veya bir plasebo aldı. Müdahaleden sonraki iki döngü sırasında hem rezene hem de vitagnus, mefenamik aside kıyasla daha büyük bir etkiye sahipti. Bununla birlikte, bu çalışmanın Cochrane incelemesi, kanıtların çok düşük kalitede olduğunu söyledi.
Hayıt Meyvesi: Latincesi “Vitex Agnus Cactus” hayıt meyvesi fazlaca eski zamanlardan beri adet söktürücü olarak kullanılmaktadır ve son yıllarda yapılan birtakım araştırmalarla bu tesiri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ancak halen bu mevzuda meydana getirilen inceleme sayısı genel bir kabul açısından yetersizdir. Yine de başta Almanya olmak suretiyle çeşitli Avrupa vatanlarında doktorlar hayıt meyvesinden elde edilen özütü adet söktürücü olarak önermektedir. En yaygın olarak kullanılan karışım hayıt meyvesi özü, kırlangıç otu ve rüzgâr çiçeğiyle elde edilen tentürdür.
Siyah ve Mavi Koho: Amerikan yerlileri tarafından adet söktürücü olarak kullanılan siyah ve mavi koho adeti düzensizliğine karşı önerilen bitkiler arasındadır. Siyah koho östrojen etkisiyle kanamayı kolaylaştırırken mavi koho rahim kasılmalarını arttırarak adetin gerçekleşmesine yardımcı olur.
Havuç: Popüler bitkiler arasında yer alan havuç aynı zamanda çeşitli kültürlerde gebeliği önleyici ve adet söktürücü olarak kullanılmaktadır.
Kereviz: Kereviz tohumunda adet söktürücü etkisi yaratan “butildebeftalid” isimli bir bileşen bulunmaktadır.
Dereotu: Dereotunda bulunan “apiole” adeti kolaylaştırır. Bu nedenle gebelik döneminde dereotu tüketimi sınırlandırılmalıdır. Dereotunu adet söktürücü olarak kullanmak istiyorsanız 3 çay kaşığı dereotu tohumu havanda ezdikten sonrasında çeyrek litre kaynamış suya atarak 10 dakika demleyin. Bu çayı adete yaklaştığınız günlerde içerek adeti kolaylaştırabilirsiniz.
Hatmi Çiçeği: Pancar, pazı, havuç, hindiba, yulaf, civanperçemi ve portakal benzer biçimde adeti kolaylaştıran “betain” bakımından varlıklı olan hatmi çiçeği adet söktürücü olarak kullanılmaktadır. Adet düzensizliğine karşı müessir bir nebat çayı için eşit miktarda hatmi çiçeği ve civanperçemini karıştırabilirsiniz. Bu bitkileri salata benzer biçimde de tüketebilirsiniz.
Zerdeçal: Latince ismi “curcuma longa” olan zerdeçal Hindistan ve Çin başta olmak suretiyle Asya kıtasında adet söktürücü olarak kullanılan bitkiler içinde yer almaktadır. Taze zerdeçal ya da toz zerdeçalla çay hazırlayabilirsiniz. Ancak zerdeçalın adet söktürücü tesiri ile alakalı meydana getirilen bilimsel inceleme sayısı fazlaca azdır.
Bilinen Bitkisel Adet Söktürücüler
Yukarıdaki bitkiler dışında adet söktürücü olarak kullanılan bazı öteki bitkiler de bulunmaktadır. Rezene, zufa otu, ardıç, kimyon, mercanköşk, keklik otu, fesleğen, maydanoz, tarhun, kekik ve biberiye ile hazırlanan bitkisel çaylar adet düzensizliğine karşı kullanılmaktadır. Ayrıca incir, ananas ve papaya şeklinde meyvelerin adeti kolaylaştırdığı tanınmaktadır.
Adet Düzensizliği Nedenleri
Adet düzensizliği yaşıyorsanız bitkilerden yararlanabilirsiniz ancak adet düzensizliğinin nedeni bir öteki sağlık koşuluysa bu bitkilerin tesiri sınırlı olacaktır ve adet düzensizliği devam edecektir. Bu durumun yarattığı sıkıntılardan korunmanın en rahat yolu hekim muayenesi ile adet sorunlarının sebebinin belirlenerek buna uygun tedavi yönteminin uygulanmasıdır. Aşağıda belirtileri arasında düzensiz adet olan bazı hastalıklara yer vermeye çalıştım.
Daha Sık Görülen Nedenler:
Ergenlik döneminde (13-21 yaş arası) görülen adet düzensizliği normal olarak kabul edilir. Bunun dışında anti
epileptikler veya antipsikotik ilaçlar, polikistik over sendromu, peri menopoz, hiper veya hiptiroid, yeme bozuklukları adet düzensizliğinin yaygın olarak görülen nedenleri arasındadır.
Diğer Nedenler:
Endokrin bezi fonksiyonunda görülen sorunlar, stres, tümörler, adrenal düzensizlikler, egzersize bağlı amenore, cushing sendromu, kontrolsüz diyabet, primer over yetmezliği gibi bazı hastalıklar adetin zorlaşması, ağrılı ve ağır kanamalı adet dönemi ve adetin gecikmesinin nedenleri arasında sayılmaktadır.